

Onze visie
Informatie
Nieuwe kansen op de arbeidsmarkt
De huidige arbeidsmarkt biedt steeds minder kansen voor jongeren met een achterstand. De budgetten voor re-integratie worden kleiner en de aandacht voor moeilijk plaatsbare jongeren wordt minder. Terwijl de problemen rondom werkloosheid en criminaliteit groter worden. Stichting Chapeau wil deze neerwaartse spiraal keren en met een andere visie jongeren aan de slag krijgen.
Chapeau kijkt naar de mogelijkheden die elk individu heeft.
Niet naar bestaande structuren en naar mogelijkheden om jongeren daarin te passen, maar Chapeau wil mogelijkheden ontwikkelen om een effectieve doorstroom naar de arbeidsmarkt mogelijk te maken.
Stichting Chapeau heeft een unieke formule
Vanuit deze visie heeft Chapeau een uniek leerwerktraject ontwikkeld. Een traject dat uniek is en daarom voor elke individuele jongere echte kansen biedt.
De unieke formule van Chapeau spitst zich toe op drie kernpunten:
-
De kansen van het individu.
-
Kleinschaligheid.
-
Leren en werken in echte bedrijven.
Nieuwe werk- stageplekken zijn altijd welkom in ons Netwerk, bel gerust voor meer info !!
Het individu centraal
In zijn aanpak gaat Stichting Chapeau uit van de mogelijkheden van het individu. Wij gaan samen met hen aan de slag om hun verborgen talenten te ontdekken. De jongeren waarmee wij werken moeten daartoe wel gemotiveerd zijn, zij moeten dus binnen het programma van Chapeau willen werken.
Klein van opzet
Stichting Chapeau gelooft in kleinschaligheid, alleen met voldoende aandacht voor het individu kunnen we maatwerk leveren en goede resultaten bereiken. De combinatie met realistische arbeidsomstandigheden en een intensieve begeleiding maakt de aanpak van Chapeau uniek.
Echte bedrijven vormen de basis
Stichting Chapeau kiest voor leerwerktrajecten binnen commerciële bedrijven: in een echte werkomgeving met reële werkomstandigheden en een gezonde commerciële druk. Dat biedt voordelen.
Op de eerste plaats is het leerwerktraject een stage waar de werkervaring realistisch is en de omgeving echt. Deelnemers ervaren hoe het is om onder druk te werken en zien het resultaat van hun inspanningen. Door de realistische werkomgeving is de overgang naar echt werk makkelijker.
In de tweede plaats maken ze in een vroeg stadium kennis met prestatiegericht en doelmatig werken, omdat echte commerciële doelstellingen de basis voor het traject vormen. Zo krijgen zij een realistische kijk op de toekomst.
De doelgroep van Stichting Chapeau
Voor Chapeau heeft elk individu zijn eigen waarde en dient die waarde gerespecteerd te worden. Niet iedereen is geschikt om deel te nemen aan onze leerwerktrajecten. Onze doelgroep bestaat uit jong-volwassenen, soms met een lichte verstandelijke beperking, of het zijn voortijdig schoolverlaters zonder startkwalificatie (niveau 2). Belangrijk is dat we van onze deelnemers verwachten dat ze gemotiveerd zijn om te veranderen en inzien dat dit nodig is.
Chapeau traint op echte vaardigheden
Tijdens het leerwerktraject worden de deelnemers getraind en begeleid op de vaardigheden die nodig zijn voor deelname aan het arbeidsproces. Het doel is om deelnemers door te laten stromen naar een betaalde of gesubsidieerde baan. Daarnaast is terugkeer naar het regulier onderwijs een optie.
De deelnemers die stage lopen of doorstromen naar een reguliere baan worden begeleid door een coach. Chapeau verzorgt ook deze ambulante nazorg.
De bedrijven achter Stichting Chapeau
Stichting Chapeau biedt een leerwerktraject met werkzaamheden bij een metaalbewerkingsbedrijf in Tilburg. Voor de recycling van scooteronderdelen werken wij samen met een commerciële scooterhandelaar en, in een heel ander tak van sport, samen met Culina Flamma zijn wij in de markt voor catering, workshops en beurzen in de horeca.
Het bedrijf waarmee wij werken Moergestel BV, is een erkend SOM en Kenteq leerbedrijf en heeft contacten met andere bedrijven, waar de leerling tijdens het traject stage kan lopen. Op die manier komt ook houtbewerking in beeld.
Voor de bedrijven die deze stage aanbieden is het een kennismaking met de deelnemers en een toetsing of er kansen liggen om de deelnemer door te laten stromen naar een betaalde of gesubsidieerde baan. Op deze wijze blijkt ook of de kandidaat inderdaad de nodige werknemersvaardigheden heeft verworven tijdens de detachering.
De mens achter Stichting Chapeau
De leiding van de praktische werkzaamheden ligt bij Frans Mutsaers. Hij is bijna twintig jaar werkzaam in de jeugdhulpverlening en heeft als senior begeleider ruime ervaring met de doelgroep. Door de kleine groepen kunnen wij intensief werken aan het smeden van een vertrouwensband met de jongeren.
Meer weten?
Meer weten over de Stichting Chapeau en wat zij voor uw organisatie, en vooral: voor de jongeren die u begeleidt, kan betekenen?
Bel of mail ons, wij leggen het u graag uit!
Frans Mutsaers, 06 15071399